Τύπος:Εκδήλωση

Χώρος:Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου

Ημ/νια:Τετ, 11 Σεπ 2019 - Πεμ, 12 Σεπ 2019

Τιμές

Ελεύθερη Είσοδος

11.09 έναρξη στις 19:00 / 12.09 έναρξη στις 20:00 / 15.09 έναρξη στις 18:30

Πληροφορίες

Εκδηλώσεις
για τη Μικρασιατική καταστροφή

Στα πλαίσια των 97 χρόνων Μνήμης για την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, η Αδελφότητα Μικρασιατών πραγματοποιεί τις παρακάτω εκδηλώσεις:

Την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 19:00 στην αίθουσα εκθέσεων του ΚΑΜ (Μεγάλο Αρσενάλι) στο παλιό λιμάνι των Χανίων, αφήγηση ιστοριών και περιστατικών από την ζωή στην Μικρασία καθώς και από την καταστροφή, από Μικρασιάτες πρώτης και δεύτερης γενιάς όπως τα άκουσαν από τους γονείς και τις γιαγιάδες τους.

Την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 20:00 στον ίδιο χώρο, θα παρουσιαστούν παραμύθια από την Μικρασία με τους «Παραμυθάδες της πόλης των Χανίων», που είναι μια παρέα ανθρώπων από διάφορους επαγγελματικούς χώρους που αγαπούν τη μελέτη και την αφήγηση των λαϊκών παραμυθιών.

Αφηγούνται λαϊκές ιστορίες από όλον τον κόσμο με σκοπό τη διάδοση ιστοριών της προφορικής παράδοσης. Προωθούν την αφήγηση σε ενήλικο κοινό και εφήβους όπως γινόταν τα παλιά χρόνια.

Την ομάδα «Οι παραμυθάδες της πόλης» αποτελούν οι: Δήμητρα Βαλαβάνη, Νίκος Μπλαζάκης, Αγγελική Μπεμπλιδάκη, Στέλλα Ροζάκη, Βάνια Σταμπολάκη, Δέσποινα Τζιάκη.

ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ:

Το νυστέλι (Κωνσταντινούπολη)-Στέλλα Ροζάκη
Ο Χαζοπετρής (Δαρδανέλια)-Βάνια Σταμπολάκη
Της δάφνης η κόρη (Κιρκιντζές)-Νίκος Μπλαζάκης
Ιστορίες του Ναστραδίν Χότζα (Μικρά Ασία)-Δέσποινα Τζιάκη
Ο σκύλος του Σουλτάνου (Μικρά Ασία)-Αγγελική Μπεμπλιδάκη
Το φιδόδεντρο (Σμύρνη)-Δήμητρα Βαλαβάνη

Τέλος, την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019 το πρωί, στον Ιερό Ναό Αγ. Νικολάου Σπλάντζιας θα τελεστεί Θεία Λειτουργία και Αρχιερατικό Μνημόσυνο των Αδελφών μας που σφαγιάσθηκαν κατά την Μικρασιατική Καταστροφή και το απόγευμα στις 18:30 στο Μνημείο των Μικρασιατών (συμβολή οδών Κισσάμου και Μάρκου Μπότσαρη) Επιμνημόσυνη Δέηση, χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Κυδωνίας και Αποκορώνου κκ Δαμασκηνού με κατάθεση στεφάνων και απαγγελίες από μέλη της χορωδίας της Αδελφότητας.

Η Αδελφότητα ιδρύθηκε το 1983 από Μικρασιάτες, ξεριζωμένους πρόσφυγες, από διάφορες πόλεις και χωριά της Αλησμόνητης Πατρίδας, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στα Χανιά, μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών που ακολούθησε την μεγαλύτερη καταστροφή της σύγχρονης ιστορίας του έθνους μας, τη Μικρασιατική καταστροφή.

Σκοπός της Αδελφότητας είναι να κρατά την φλόγα στο καντήλι της μνήμης πάντα αναμμένη, και να μεταλαμπαδεύει την αγάπη για τις ρίζες μας στα παιδιά μας, μέσω δραστηριοτήτων που συμβάλλουν στη διατήρηση, ανάδειξη και διάδοση των πολιτισμικών και πολιτιστικών χαρακτηριστικών του πολιτισμού της Μικράς Ασίας – Ιωνίας.

Συνδιοργάνωση: Δήμος Χανίων | ΚΕΠΠΕΔΗΧ ΚΑΜ