«Δαίδαλα» της Στεφανίας Ορφανίδου, της Ναταλίας Μαντά και του Georges Salameh
Γιαλί Τζαμί, Ενετικό Λιμάνι Χανίων

- Εγκατάσταση φωτογραφίας και γλυπτικής, 4-18 Νοεμβρίου 2021, Δευτέρα έως και Κυριακή, 10:00-13:00 & 18:00-21:00, Είσοδος ελεύθερη


- Εκπαιδευτικό εργαστήριο, 5 & 8 Νοεμβρίου 2021, Δωρεάν συμμετοχή ΔΑΙΔΑΛΑ*


Η αφήγηση του μύθου, συνδέεται άρρηκτα με το θέμα της μνήμης. Το έργο «Δαίδαλα» διερευνά το μυθολογικό στοιχείο, ως την αποκάλυψη μιας μνήμης που πλάθεται στο παρόν και σχετίζεται με την έννοια του ιερού, του κρυφού, του μυστικού.
Δύο εικαστικές τέχνες, η φωτογραφία της Στεφανίας Ορφανίδου και η γλυπτική της Ναταλίας Μαντά, συναντώνται σε μια δαιδαλώδη εγκατάσταση και έρχονται σε διάλογο, ενσωματώνονται, αντιπαραβάλλονται, ρηγματώνονται και διασπώνται. Τα αντικείμενά της, θραύσματα από ανασκαφή και ανάκληση στα ενδότερα μιας ζωντανής μνήμης, ανασυνθέτονται και δημιουργούν μια αφήγηση, που ωστόσο δεν αποτελεί ανάμνηση. Το κρυφό στοιχείο εναλλάσσεται του φανερού, σε μια φαινομενικά ανοίκεια συνθήκη.
Στην έκθεση «Δαίδαλα», οι καλλιτέχνες δημιουργούν τον χάρτη ενός νέου τοπίου προς εξερεύνηση, όπου η ανακάλυψη, η ανάγνωση και η συσχέτιση των ευρημάτων παραπέμπουν στο σκαλίδι και στην έρευνα που ακολουθεί μια αρχαιολογική ανασκαφή.

Τα έργα, εν είδει ευρήματος, λειτουργούν ως τεκμήρια μιας νοητής σύνδεσης με μια άλλη εποχή, πραγματική ή και μυθολογική.

Ο χώρος μετατρέπεται σε ένα λαβύρινθο, με διάσπαρτα τα κομμάτια ενός παζλ, τα οποία οι επισκέπτες καλούνται να ανακαλύψουν και να ανασυνθέσουν, συσχετίζοντάς τα με δικά τους προσωπικά βιώματα και εμπειρίες.

Διάρκεια έκθεσης: Πέμπτη 4 έως και Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021
Ημέρες και ώρες: Δευτέρα έως και Κυριακή, 10:00-13:00 & 18:00-21:00
Τόπος διεξαγωγής έκθεσης: Γιαλί Τζαμί, Ενετικό Λιμάνι Χανίων
Είσοδος ελεύθερη.


Η χρήση μάσκας στην έκθεση είναι υποχρεωτική για όλους.


*Περισσότερες πληροφορίες για τη δράση και τους συντελεστές εδώ
https://bit.ly/3jRIi1C

.Παράλληλες δράσεις / Εκπαιδευτικά Προγράμματα:
Εργαστήριο για σχολεία, μαθητές 9-12 ετών «Από τα όστρακα στα δαίδαλα»
- Παρασκευή 5 & Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2021
Τα όστρακα στη γλώσσα της αρχαιολογίας είναι τα κεραμικά θραύσματα των οποίων η σύνθεση αποκαλύπτει ένα πήλινο αγγείο. Στην αρχαία Ελλάδα και την Αίγυπτο ήταν, ακόμα, το μέσο εγχάραξης ή αποτύπωσης ονομάτων, συμβόλων, επιγραφών και σπανιότερα ζωγραφικών παραστάσεων. Στο εργαστήριο, θα προσεγγίσουμε την έννοια και τη χρήση του έργου τέχνης μέσα από την εισαγωγή στην έννοια του ευρήματος, της σημασίας των θραυσμάτων και της σύνθεσής τους. Στο πλαίσιο αυτό θα γίνουν δύο ξεναγήσεις, μια από την αρχαιολόγο Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη σε υπό εξέλιξη χώρο ανασκαφής στον λόφο Καστέλι, στην Παλιά Πόλη των Χανίων, και μια από τους τρεις συντελεστές της έκθεσης «Δαίδαλα» της Στεφανίας Ορφανίδου, της Ναταλίας Μαντά και του Georges Salameh στο Γιαλί Τζαμί. Στο τέλος, τα παιδιά θα μπουν σε μια εμπειρική και δημιουργική διαδικασία που θα καταλήξει σε ένα νέο έργο.

Απευθύνεται σε: Μαθητές ηλικίας 9-12 ετών, από το 2ο και 7ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων που βρίσκονται εντός των ορίων της παλιάς πόλης.
Ημερομηνίες και ώρες διεξαγωγής εργαστηρίου: Παρασκευή 5 Νοεμβρίου, 10:30- 13:15, για μικρή ομάδα μαθητών του ενός σχολείου και Δευτέρα 8 Νοεμβρίου, 10:30-13:15, για μικρή ομάδα μαθητών του άλλου σχολείου.
Τόπος διεξαγωγής για το εργαστήριο: Η εκκίνηση του εργαστηρίου θα γίνει στις 11:00 στη συμβολή των οδών Κανεβάρω και Σκορδυλών στο λόφο Καστέλλι και η λήξη του στο χώρο του Γιαλί Τζαμί στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων.
Δωρεάν συμμετοχή

- Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για όλους.