Aquarium της Κατερίνας Ντινοπούλου

Παραστάσεις χορού και ψηφιακών διαδραστικών μέσων για παιδιά
16 & 17 Οκτωβρίου, 11.00 & 19.00, Είσοδος ελεύθερη
Εκπαιδευτικά προγράμματα χορού και νέων τεχνολογιών για μαθητές
18 – 21 Οκτωβρίου, 09:00 & 11:00, Δωρεάν συμμετοχή

Θέατρο Βλησίδη, Χανιά, Με προκράτηση θέσης

Το Aquarium (Ενυδρείο) είναι μία παράσταση για παιδιά (από 2,5 ετών) και τους γονείς τους, η οποία προσφέρει μία από κοινού εμπειρία χορού και ψηφιακών διαδραστικών πολυμέσων. Το έργο χορογραφεί σε πραγματικό χρόνο την αλληλεπίδραση μεταξύ φυσικού και ψηφιακού σώματος, με κύριους χαρακτήρες ένα ψάρι, το οποίο εμψυχώνει μία χορεύτρια επί σκηνής με τα πολλαπλά ψηφιακά της είδωλα και μία τρισδιάστατη μέδουσα, η οποία εμφανίζεται εικονικά, καθώς και άλλα θαλάσσια πλάσματα. Παρουσιάζοντας τη ζωή ενός μικρού ψαριού που ζει μέσα σε ένα ενυδρείο, το έργο ενθαρρύνει την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και βάζει σε σκέψεις όσον αφορά την σχέση του ανθρώπου με το φυσικό και το εικονικό περιβάλλον του.
Σκοπός είναι η ανάδειξη περιβαλλοντικών θεμάτων που αφορούν το θαλάσσιο οικοσύστημα της Μεσογείου όπως η αλόγιστη χρήση πλαστικού και η προβολή των μεσογειακών ειδών που ζουν στην παράκτια περιοχή της Κρήτης, μέσα από πρωτότυπα πλάνα από τις δεξαμενές του Ενυδρείου Κρήτης (Ηράκλειο), τα οποία θα προβάλλονται σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης. Μέσω ψηφιακών λογισμικών τα οποία επιτρέπουν την ζωντανή επεξεργασία της εικόνας κατά την διάρκεια της παράστασης, αλλάζει η ροή του χρόνου, άρα και η κίνηση των πλασμάτων μέσα στο εικονικό ενυδρείο. Επίσης, πλασματικοί χαρακτήρες και τα ζωντανά ψηφιακά είδωλα του κοινού και της χορεύτριας-ψάρι, εισέρχονται εικονικά στο χώρο των δεξαμενών του ενυδρείου, ενώ το τρισδιάστατο
ολόγραμμα μίας μέδουσας χορεύοντας εισέρχεται στο σκηνικό χώρο.
Το Aquarium είναι μία πολυεπίπεδη καλλιτεχνική και αισθητική εμπειρία που χρησιμοποιεί διαφόρων ειδών μελέτες και πρακτικές, θέτοντας τα παιδιά στο κέντρο της δράσης και εξυμνώντας την συμμετοχή και την εκπαιδευτική τους πρόοδο. Μέσα από τα αισθητήρια ερεθίσματα της όρασης, της ακοής και της κιναισθησίας, τα παιδιά εξερευνούν έναν ονειρικό ρευστό κόσμο.

Συντελεστές:
Χορογράφος / Δραματουργός: Κατερίνα Ντινοπούλου
Συνθέτης μουσικής και ηχητικού περιβάλλοντος: Μαρία Παπαδομανωλάκη
Χορεύτρια: Έλενα Σταυροπούλου
Καλλιτέχνης διαδραστικού βίντεο: Κατερίνα Ντινοπούλου
Καλλιτέχνης ψηφιακών ολογραμμάτων: Michele Cremaschi
Σκηνογράφοι / Σχεδιάστριες κοστουμιών: Κατερίνα Αρχοντάκη και Βέτα Δανδάλη
Σχεδιάστρια φωτισμού: Κατερίνα Ντινοπούλου
Προγραμματισμός φωτισμού: Στέλιος Παπαδάκης
Οργάνωση / Συντονισμός: Κέντρο Χορού & Οπτικών Τεχνών KINETICS

Ημερομηνίες παράστασης: Σάββατο 16 και Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021
Ώρες παραστάσεων: 11:00 και 19:00
Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά, χωρίς διάλλειμα
Τόπος διεξαγωγής παράστασης: Θέατρο Βλησίδη
Η παράσταση απευθύνεται σε: Παιδιά από 2,5 ετών και πάνω και γονείς-συνοδούς

 

Είσοδος ελεύθερη με προκράτηση θέσης:

Σάββατο 16 Οκτωβρίου στις 11:00: εδώ

Σάββατο 16 Οκτωβρίου στις 19:00: εδώ

Κυριακή 17 Οκτωβρίου στις 11:00: εδώ

Κυριακή 17 Οκτωβρίου στις 19:00: εδώ

*Η προσέλευση στον χώρο, ο οποίος θα λειτουργήσει με το 85% της πληρότητας, θα γίνεται:
Α) για τους ενήλικες και άτομα άνω των 12 ετών, με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης ή αρνητικό rapid test 48 ωρών,
Β) για παιδιά 4-11 ετών, με δήλωση self-test του τελευταίου 24ώρου.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για όλους.

Παράλληλες δράσεις
- Δευτέρα 18, Τρίτη 19, Τετάρτη 20 και Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021
Εκπαιδευτικά προγράμματα χορού και νέων τεχνολογιών για Σχολεία, Μαθητές Νηπιαγωγείου και Δημοτικού


Η προτεινόμενη εκπαιδευτική δράση του Aquarium αφορά μαθητές νηπιαγωγείου και δημοτικού και απευθύνεται στα σχολεία του Δήμου Χανίων. Στόχος είναι η εισαγωγή των παιδιών σε μία ψηφιακή διαδραστική εμπειρία και μία σωματικά ενεργή κινητική αλληλεπίδραση μέσα από τη χρήση νέων τεχνολογιών. Παράλληλα η δράση στοχεύει να τα ευαισθητοποιήσει πάνω σε οικολογικά θέματα όπως είναι η προστασία της θαλάσσιας ζωής και ο κίνδυνος από την αλόγιστη χρήση πλαστικού.
Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να εισέλθουν στον εικονικό κόσμο του Aquarium και να πειραματιστούν με τη χρήση βιντεοκάμερας, ψηφιακών διαδραστικών συστημάτων και βιντεοπροβολών, καθώς θα αλληλεπιδρούν μέσω κινητικού αυτοσχεδιασμού με τα ψηφιακά τους σώματα και διάφορα ψηφιακά θαλάσσια πλάσματα. Τα ψηφιακά πλάσματα θα είναι πλάνα από θαλάσσια είδη που ζουν στο Ενυδρείο Κρήτης (Ηράκλειο) και ψηφιακές μαριονέτες φτιαγμένες από πλαστικά απορρίμματα. Τα παιδιά θα παίξουν με το ψηφιακό τους σώμα και τα άλλα ψηφιακά σώματα μέσω ενός δομημένου κινητικού αυτοσχεδιασμού που προσφέρει ένα δημιουργικό πλαίσιο, ενώ ταυτόχρονα αφήνει ελευθερία στη σωματική έκφραση.
Η προτεινόμενη εκπαιδευτική δράση χρησιμοποιεί το διαδραστικό λογισμικό Isadora, το οποίο βοηθά στη ζωντανή καταγραφή και αλληλοεπικάλυψη των ψηφιακών σωμάτων στην οθόνη προβολής, καθώς επίσης και ένα σύστημα τρισδιάστατων ολογραμμάτων. Τα ψηφιακά σώματα έρχονται σε «επαφή» μέσω των αισθήσεων της όρασης και της εικονικής αφής, επεκτείνοντας έτσι την κιναισθητική αντίληψη των παιδιών.
Η εκπαιδευτική διαδικασία χρησιμοποιεί μεθόδους που ενθαρρύνουν την ενεργή συμμέτοχη και σωματική κίνηση μέσα από τη χρήση νέων τεχνολογιών.

Απευθύνεται σε: Σχολεία, νηπιαγωγεία και δημοτικά του Δήμου Χανίων
Το πρόγραμμα καθοδηγείται από την Κατερίνα Ντινοπούλου, χορογράφο, καλλιτέχνιδα νέων μέσων και διαδραστικού βίντεο

Ημερομηνίες διεξαγωγής εκπαιδευτικών προγραμμάτων: Δευτέρα 18, Τρίτη 19, Τετάρτη 20 και Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021
Ώρες εκπαιδευτικού προγράμματος: 09:00-10:30 και 11:00-12:30
Τόπος διεξαγωγής: Θέατρο Βλησίδη


Δωρεάν συμμετοχή / Δήλωση ενδιαφέροντος για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα:


Στο κάθε πρόγραμμα επιτρέπεται η συμμετοχή ενός τμήματος μαθητών από ένα σχολείο. Απαραίτητη είναι η δήλωση ενδιαφέροντος με την αποστολή email στο anoixtapania2021@gmail.com από τον συνοδό-εκπαιδευτικό της ομάδας.


Καθώς ακολουθούνται συγκεκριμένα υγειονομικά πρωτόκολλα, οι θέσεις είναι εξαιρετικά περιορισμένες και θα τηρηθεί αυστηρά χρονική σειρά προτεραιότητας. Αφού λάβουμε τη δήλωση ενδιαφέροντός σας, θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
Συνολικά θα πραγματοποιηθούν 8 εκπαιδευτικά προγράμματα καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Το κάθε εκπαιδευτικό πρόγραμμα προσαρμόζεται στην αντίστοιχη ηλικιακή ομάδα που θα συμμετέχει σε αυτό.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ:
Η Κατερίνα Ντινοπούλου είναι χορογράφος, καλλιτέχνης νέων μέσων και διαδραστικού βίντεο με πολυετή εμπειρία ως εκπαιδευτικός. Έχει παρουσιάσει παραγωγές της και έχει δώσει ομιλίες σε πάνω από 30 διεθνή φεστιβάλ και συνέδρια. Από το 2005, διδάσκει ενήλικες, εφήβους και παιδιά σε δημόσια σχολεία, κοινωνικά κέντρα και ιδιωτικά ινστιτούτα στην Αγγλία, στην Δανία και στην Ελλάδα, ανάμεσα τους το Καλλιτεχνικό Σχολείο Ηρακλείου. Είναι ιδρυτικό μέλος και διευθύντρια του Κέντρου Χορού & Οπτικών Τεχνών KINETICS και έχει κάνει την παραγωγή, σκηνοθεσία και παρουσίαση του τηλεοπτικού προγράμματος ArtMagazino στη Νέα Τηλεόραση Κρήτης. Σπούδασε Χορό και Εικαστικά στο πανεπιστήμιο του Brighton (2007) και με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση, ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο του Chichester με εξειδίκευση στην Χορογραφία, τα Νέα Μέσα και τις Σωματικές Τεχνικές (2010). Βασικοί τομείς της καλλιτεχνικής και ακαδημαϊκής της έρευνας είναι η διαδραστική σχέση μεταξύ του φυσικού και ψηφιακού σώματος, ο ψηφιακός εαυτός, η τηλεπαρουσία και η τηλεματική τέχνη, οι μικτές πραγματικότητες, η κουλτούρα του διαδικτύου και η ανάλυση της κίνησης. Έχει μεγαλώσει στα Χανιά και είναι μητέρα δύο παιδιών.