FOREIGN VESSELS – ΞΕΝΟ ΔΟΧΕΙΑ

Έκθεση γλυπτικής γυαλιού και στα πλαίσιά της, υλοποίηση ταινίας μικρού μήκους, εντύπου, ερευνητικής εκδρομής, συλλογής ερευνητικού υλικού και διαδικτυακής πλατφόρμας

25 Σεπτεμβρίου έως και 21 Οκτωβρίου 2021, Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Συλλογή Χανίων, Θεοτοκοπούλου 78
Ώρες επίσκεψης στην έκθεση: 08:30-15:30 (καθημερινά, εκτός Τρίτης)

Η είσοδος στην έκθεση γίνεται σύμφωνα με τους κανονισμούς και τις οδηγίες περί ασφαλούς προσέλευσης κοινού λόγω covid-19 της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων, κατά τις ώρες λειτουργίας και με την καταβολή του αντιτίμου εισόδου της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Συλλογής Χανίων.

Η δράση «Foreign Vessels – Ξενο Δοχεία», αποτελείται από μία έκθεση γυάλινης γλυπτικής στο Μουσείο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων των Χανίων. Παίρνοντας σαν έναυσμα τη μορφή του δοχείου, θέλουμε να αντιπαραθέσουμε έργα της ομάδας FOREIGN VESSELS (Ilse Van Roy, Marie de Bruyn, Μαρίκα Κωνσταντινίδου) με γυάλινα ευρήματα της συλλογής, ώστε να εξετάσουμε τη μορφολογία του δοχείου, την έντονη ιστορία και παρουσία του γυαλιού στα Χανιά, και τις δυνατότητές του σαν γλυπτικό μέσο σήμερα.
Συμπεριλαμβάνοντας έργα από τοπικά εργαστήρια γυαλιού, όπως του Νίκου Χαριτάκη, της Νατάσσας Παπαδογαμβράκη και του Εργαστηρίου γυαλιού Τζομπανάκης, θέλουμε να διευρύνουμε τη συνεργασία και να διερευνήσουμε τη σχέση αξίας μεταξύ της τριάδας έργου τέχνης, χρηστικού χειροτεχνήματος και αρχαιολογικού ευρήματος.

Στo πλαίσιo της έκθεσης θα διατίθεται έντυπο με κείμενα από την Μαρίκα Κωνσταντινίδου, την Τιτάνια Ματίνα και τον Sebastian Gonzalez de Gortari, υπό το σχεδιασμό της Ισμήνης Αδάμη και με εκτύπωση ριζογραφίας από τους Dolce Pub. Ακόμα, υλοποιήθηκε μια ερευνητική εκδρομή για τη βασική ομάδα, σε εργαστήρια στο Κόκκινο Χωριό, τα Ανώγεια, την Αγία Γαλήνη και τις αρχαίες πόλεις Σύια και Τάρρα (σημερινές Σούγια και Αγία Ρουμέλη, όπου έχει καταγραφεί έντονη παρουσία γυαλιού και πιθανή παρουσία εργαστηρίων κατά την αρχαιότητα). Κατά τη διάρκειά της η ομάδα δούλεψε σε ένα τοπικό εργαστήριο φυσητού γυαλιού (Εργαστήριο γυαλιού Τζομπανάκης), κινηματογράφησε τη διαδικασία και δημιούργησε συνεργατικά με την ομάδα παραγωγής Champloo μία ταινία μικρού μήκους που θα προβάλλεται στο προαύλιο της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Συλλογής των Χανίων το βράδυ των εγκαινίων (25/09) και στη συνέχεια εντός της έκθεσης. Εν τέλει, στις 25/09 θα εγκαινιαστεί μια διαδικτυακή πλατφόρμα (www.foreignvessels.com), σκοπεύοντας εκεί, από την Κυριακή 26/09 και μετά, να δημοσιεύονται εβδομαδιαία συνεισφορές όπως η ταινία της ομάδας, το ερευνητικό υλικό από την εκδρομή, καθώς και έργα των Baratto & Mouravas, του Γιώργου Βακαλόπουλου, Σοφίας Κουρκουλάκου, Fruit Gilette και άλλων που θα ανακοινωθούν εκεί και στα κοινωνικά δίκτυα στην πορεία, καθώς σκοπεύουμε η πλατφόρμα να συνεχίσει να
είναι τόπος συλλογής ερευνητικού υλικού και διευκόλυνσης συνεργασιών πάνω στις έννοιες που διαπραγματεύεται η ομάδα.
Στις 25 Σεπτεμβρίου οι Foreign Vessels θα πραγματοποιήσουν ξενάγηση στην έκθεση για 2 μικρά γκρουπ και στις 26 Σεπτεμβρίου η Δρ. Ειρήνη Γαβριλάκη, αρχαιολόγος, θα υλοποιήσει ένα βιωματικό εργαστήριο συγγραφής με τίτλο «Γυαλάκια & Μπλουζ - μια άσκηση ενσυναίσθησης».

Παράλληλες δράσεις:

Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου - Ξενάγηση από την ομάδα Foreign Vessels
Ώρες ξεναγήσεων: 11:00-12:00 και 12:00-13:00
Απευθύνεται σε: Ενήλικες
Δωρεάν συμμετοχή / Προκράτηση θέσης για την ξενάγηση:

Ξενάγηση από την ομάδα Foreign Vessels 25/09/2021, 11:00-12:00 εδώ

Ξενάγηση από την ομάδα Foreign Vessels 25/09/2021, 12:00-13:00 εδώ

Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου – Εργαστήριο «Γυαλάκια & Μπλουζ, μια άσκηση ενσυναίσθησης»

H Δρ. Ειρήνη Γαβριλάκη έχει σχεδιάσει και θα υλοποιήσει ένα βιωματικό εργαστήριο/εκπαιδευτικό πρόγραμμα με αφορμή τα έργα από γυαλί που θα εκτίθενται στο Μουσείο. Στο πλαίσιο του εργαστηρίου, με τη βοήθεια μελών της ομάδας Φιλαναγνωσίας Ρεθύμνου, που έχει πραγματοποιήσει "αναγνώσεις" έργων τέχνης και τοπίων πέραν των βιβλίων, οι συμμετέχοντες θα αναγνώσουν τα έργα. Μέσα από ασκήσεις λόγου, θα προσπαθήσουν να αναπτύξουν βιωματική σχέση με τα αντικείμενα αυτά, αξιοποιώντας τις ιδιότητες του γυαλιού. Θα εστιάσουν σε μία άσκηση βασισμένη στην τεχνική του βιτρώ (θραύσματα προσωπικών ιστοριών που συνδέονται μεταξύ τους), ελπίζοντας να προκύψει η αφήγηση ή η καταγραφή μιας μεγαλύτερης ιστορίας (που θα συμπεριλαμβάνει τα εν λόγω θραύσματα-γυαλάκια). 
Σχεδιασμός και υλοποίηση εργαστηρίου: Δρ. Ειρήνη Γαβριλάκη, Προϊσταμένη Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιολογικών Χώρων και Μουσείων/Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου και συγγραφέας
Ώρες εργαστηρίου: 11:00-13:00
Απευθύνεται σε: Ενήλικες
Τόπος διεξαγωγής: Προαύλιος χώρος Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής
Συλλογής, Θεοτοκοπούλου 78
Δωρεάν συμμετοχή / Προκράτηση θέσης για το εργαστήριο εδώ

Credits:
Σύλληψη, καλλιτεχνική διεύθυνση, θεωρητική έρευνα, κείμενα, επικοινωνία: Μαρίκα Κωνσταντινίδου
Επιμέλεια, σκηνογραφία & οργάνωση: FOREIGN VESSELS (Ilse Van Roy, Marie de Bruyn, Mαρίκα Kωνσταντινίδου)
Η ομάδα FOREIGN VESSELS ιδρύθηκε το 2021 από την Μαρίκα Κωνσταντινίδου και αποτελείται από τρεις καλλιτέχνιδες που χρησιμοποιούν το γυαλί σαν ένα από τα κύρια εκφραστικά τους μέσα : την Ilse Van Roy (Βέλγιο), εικαστικό, εκπαιδευτικό, και υπεύθυνη του Τμήματος Γυαλιού της Σχολής Καλών Τεχνών του Χάσσελτ, τη Marie de Bruyn (Ολλανδία), εικαστικό, εκπαιδευτικό και υπεύθυνη του εργαστηρίου του τμήματος Large Glass της Σχολής Καλών Τεχνών Gerrit Rietveld του Άμστερνταμ, και τη Μαρίκα Κωνσταντινίδου (Ελλάδα), εικαστικό από τα Χανιά, που τώρα ολοκληρώνει μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Γλυπτικής της Σχολής Καλών Τεχνών της Βιέννης. Σαν ομάδα υπό την ονομασία FOREIGN VESSELS, αποσκοπούν στο να κάνουν γνωστό το γυαλί σα γλυπτικό μέσο στο ευρύτερο κοινό, να ενεργοποιήσουν και ενισχύσουν τοπικά εργαστήρια γυαλιού, καθώς και να δημιουργήσουν διατομεακές συνεργασίες και έρευνες πάνω σε ζητήματα που το μέσο αυτό γεννά.

Συντελεστές δράσης:
Μαρίκα Κωνσταντινίδου
Ilse Van Roy
Marie de Bruyn
Τιτάνια Ματίνα
Sebastian Gonzalez de Gortari
Μουράβα & Baratto
Ειρήνη Γαβριλάκη
Γιώργος Μπομπολάκης (Champloo)
Νίκος Πομώνης (Champloo)
Μαρία Μάρκου (Champloo)
Άννα Κεχαγιά (Champloo)
Σπύρος Καρακώστας (Champloo)
Γιώργος Προβατόπουλος (Champloo)
Νικόλας Ρούβαλης (Champloo)
Δήμητρα Κονδυλάτου
Νίκος Χαριτάκης
Νατάσσα Παπαδογαμβράκη
Εργαστήριο Γυαλιού Τζομπανάκης
Σοφία Κουρκουλάκου
Γιώργος Βακαλόπουλος
Fruit Gillette
Στέμνα
Βίκτωρ Γκόγκας
Ισμήνη Αδάμη
Dolce Pub
Γιάννης Λύκος