Ολες οι εκδηλωσεις

Αντιπεπονθός: Η Κρητική βεντέτα • Π.Δεντάκης

Ανοιχτά Πανιά 2022 | δράση δεύτερη

Θεατρική παράσταση

Αντιπεπονθός: Η Κρητική βεντέτα

Παντελής Δεντάκης

Σε συμπαραγωγή με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης

9 – 11 Αυγούστου 2022, 20:30

Αίθριος χώρος ανάμεσα στο κτήριο της Αντιπεριφέρειας και των Δικαστηρίων

Είσοδος ελεύθερη με κράτηση θέσης

 Βεντέτα: ένας άγραφος νόμος, μια σκιά που ριζώνει και διαιωνίζεται. Άνθρωποι με διαφορετικές αξιακές αρχές, προσπαθούν να απονείμουν δικαιοσύνη μέσα από την αυτοδικία.

Ένα πρωτότυπο θεατρικό κείμενο με αφορμή καταγεγραμμένες ιστορίες βεντέτας της Κρήτης, σε συνδυασμό με  ιστορικά και πραγματολογικά στοιχεία του φαινομένου. Οι χώροι παρουσίασης είναι δημόσιοι, κρίσιμοι και συμβολικοί. Στα Χανιά, το έργο θα παρουσιαστεί στον αίθριο χώρο των Δικαστηρίων Χανίων, στο Ρέθυμνο στην Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, στο Ηράκλειο στο αίθριο της Λότζιας και στη Νεάπολη Λασιθίου στην Πλατεία Δικαστηρίων – τόποι   ενδιάμεσοι, όπου οι ιστορίες βεντέτας, μπορούν, τώρα να ακουστούν, αλλά όχι να κριθούν.

Τέσσερις ηθοποιοί και ένας μουσικός επί σκηνής γίνονται πρόσωπα-αγγελιαφόροι των ιστοριών και ταυτόχρονα ένορκοι, θύματα και θύτες. Χορεύουν, τρώνε και τραγουδούν ως μια ύστατη τιμή για όσους χάθηκαν.

Δείτε σκηνές από την παράσταση Βεντέτα: Εδώ.

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Παντελής Δεντάκης
Συνεργάτις σκηνοθέτις: Μαριλένα Κατρανίδου
Πρωτότυπα κείμενα: Νεφέλη Μαϊστράλη
Σκηνογραφία: Ξανθή Κόντου
Επιμέλεια φωτισμού: Γιάννης Λύκος
Μουσικός επί σκηνής: Μάνος Μαλαξιανάκης
Ηθοποιοί: Γιώργος Κριθάρας, Κατερίνα Λυπηρίδου, Μάνος Στεφανάκης, Ηλέκτρα Φραγκιαδάκη

 Παράλληλη δράση / 09, 10 και 11 Αυγούστου

Η παράσταση ολοκληρώνεται με μια ανοιχτή συζήτηση των συντελεστών με το κοινό.
Σε καθεμία συζήτηση θα συμμετέχουν και «ειδικοί» με το θέμα, με καταγωγή από την τοπική κοινότητα. Πρόθεσή μας είναι κάθε συζήτηση να έχει διαφορετική προσέγγιση της θεματικής και η οποία θα ορίζεται από την ειδικότητα του καλεσμένου. Ένας νομικός/ακαδημαϊκός, που να έχει εντρυφήσει στο ζήτημα, ένας οπλουργός ή κατασκευαστής μαχαιριών, ένας δικαστής ή αστυνομικός, είναι οι ειδικότητες των καλεσμένων στην οπτική των οποίων θα προσαρμόζεται η συζήτηση.

 Η παράσταση θα παρουσιαστεί πέρα από τον Δήμο Χανίων και σε άλλους νομούς της Κρήτης, με την υποστήριξη των Δήμων Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Αγίου Νικολάου. Στο Ρέθυμνο, 12 & 13 Αυγούστου, στο Ηράκλειο, 17 & 18 Αυγούστου και στην Νεάπολη, 19 Αυγούστου.

Βιογραφικό
Παντελής Δεντάκης
Έχει συνεργαστεί με το Θέατρο του Νέου Κόσμου, Εθνικό Θέατρο, το Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, το Μέγαρο Μουσικής, το Θέατρο Πόρτα, το Θέατρο Κυκλάδων, το Θέατρο Πορεία, το Théâtre du Soleil, το Θέατρο Τέχνης, το Θέατρο Διάνα, το Θέατρο Ακροπόλ κ.α.
Έχει δουλέψει με σημαντικούς σκηνοθέτες όπως τους: Λευτέρη Βογιατζή, Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο, Ariane Mnouchkine, Θωμά Μοσχόπουλο, Θοδωρή Αμπαζή, Κατερίνα Ευαγγελάτου, Σταμάτη Φασουλή, Δημήτρη Τάρλοου, Γιάννη Λεοντάρη, Μάγια Λυμπεροπούλου, John Todd, Σπύρο Ευαγγελάτο, Έφη Θεοδώρου κ.α.
Έχει σκηνοθετήσει τα έργα “Η Μικρή μέσα στο Σκοτεινό Δάσος” του Φιλίπ Μινιανά, “Τα Μάτια” του Πάμπλο Μεσσίες, “Πενθεσίλεια” του Κλάιστ, “Κύκλωπας” του Ευριπίδη, “Δεν πληρώνομαι, δεν πληρώνω” του Ντάριο Φο, “Αγαπημένε μου Χέρμπερτ” του Χέρμπερτ Άχτερνμπους, “Ο Βυσσινόκηπος” του Άντον Τσέχωφ, “Μια γιορτή στου Νουριάν” του Φόλκερ Λούντβιγκ κ.α
Στην τηλεόραση έχει συμμετάσχει στις σειρές «Άγριες Μέλισσες» του Λευτέρη Χαρίτου, «Το Κόκκινο Ποτάμι» του Μανούσου Μανουσάκη κ.ά.

#anoixtapania


Το φετινό πρόγραμμα του Δήμου Χανίων και της Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ.-Κ.Α.Μ., που αναδεικνύει την πρωτότυπη καλλιτεχνική παραγωγή, τα «Ανοιχτά Πανιά 2022», επιχειρεί να συνεχίσει το δημιουργικό ταξίδι παραγωγής πρωτότυπων καλλιτεχνικών έργων που ξεκίνησε τον προηγούμενο χρόνο, δίνοντας και πάλι ιδιαίτερη έμφαση στις σύγχρονες πρακτικές.

15 πρωτότυπες καλλιτεχνικές δράσεις, με περισσότερους από 100 καλλιτέχνες απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, δραστηριοποιούμενοι σε ποικίλα πεδία τεχνών, κάνουν πανελλήνια πρεμιέρα, εδώ στην καρδιά της Μεσογείου.

Τα Χανιά το διάστημα από Αύγουστο έως Δεκέμβριο 2022, θα κατακλυστούν από χορό, θέατρο, εικαστικά, μουσική, κινηματογράφο, εκπαιδευτικά εργαστήρια και πολλά άλλα. Εμβληματικοί χώροι της πόλης, από το Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης ως τη Συναγωγή Ετζ Χαγίμ, από τον Προμαχώνα Σαν Σαλβατόρε μέχρι τον Άγιο Ρόκκο, από τη συνοικία της Νέας Χώρας και των Ταμπακαριών, ως τους Τάφους των Βενιζέλων, τη Λίμνη της Αγιάς, τη γέφυρα του Κλαδισού, κ.ά., θα φιλοξενήσουν ξεχωριστές καλλιτεχνικές δράσεις.

Αντιπεπονθός: Η Κρητική βεντέτα • Π.Δεντάκης