Ολες οι εκδηλωσεις

Το πρόγραμμα – Η επιτροπή

Η σύλληψη της ιδέας της δράσης “Ανοιχτά Πανιά” έγινε σε μια περίοδο “εγκλεισμού” και με την ανακοίνωσή της (τον Φεβρουάριο του 2021) συγκέντρωσε συνολικά πάνω από 200 αιτήσεις πανελλαδικά.

Τα “Ανοιχτά Πανιά” με σημείο αναφοράς τα Χανιά απευθύνθηκαν σε ανεξάρτητους καλλιτέχνες, καλλιτεχνικές ομάδες, φορείς και οργανισμούς, που δραστηριοποιούνται σε ποικίλα πεδία τεχνών και έχουν ή επιθυμούν μία σύνδεση με την Κρήτη.

Οι προτάσεις αξιολογήθηκαν από εξειδικευμένη αλλά ανεξάρτητη από τον Δήμο Χανίων Επιτροπή, με αποτέλεσμα να επιλεγούν 15 πρωτότυπες καλλιτεχνικές προτάσεις-παραγωγές, συνοδευόμενες όλες από παράλληλες δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, που επιμελήθηκαν περισσότεροι από 100 καλλιτέχνες απ’ όλη την Ελλάδα. Η χρηματοδότηση της δράσης από τον Δήμο Χανίων και την Περιφέρεια Κρήτης, για το 2021 ανέρχεται στα 150.000 ευρώ. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ.

Έτσι, τα Χανιά υποδέχονται τον πολιτισμό, σε ιδιαίτερους χώρους της πόλης, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν θέατρα, κήπους, μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και πλατείες.

Κατά την παρουσίαση των τελικών προτάσεων που εγκρίθηκαν το 2021, ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, προλογίζοντας τη δράση επεσήμανε: “Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό εγχείρημα πολιτισμού, που με αναφορά και αφετηρία τα Χανιά, καλλιτέχνες από όλη την Ελλάδα συναντιούνται και δημιουργούν, εδώ στην καρδιά της Μεσογείου, στα Χανιά. Με την δράση αυτή φιλοδοξούμε να μετατρέψουμε τον Δήμο Χανίων σε εύφορο πεδίο πολιτιστικής παραγωγής και δραστηριότητας και όχι απλά ένα φιλόξενο τόπο για περιοδείες άλλων παραγωγών”.

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Γιάννης Γιαννακάκης από την πλευρά του τόνισε: Τα “Ανοιχτά Πανιά” αποτελούν μια νέα πρόταση του Δήμου Χανίων, τόσο στη σύλληψη όσο και την εφαρμογή. Νέες δημιουργίες σχετίζονται με τον τόπο μας, ο οποίος αναδεικνύεται σε κόμβο καλλιτεχνικής παραγωγής και ενεργοποιείται ένα πανελλήνιο δίκτυο δημιουργών που συνδέεται με τους τοπικούς καλλιτέχνες”.

Η Επιτροπή 2021-2022:
Νίκος Αρβανίτης (Εικαστικός, Επίκουρος Καθηγητής ΑΣΚΤ),
Μαρία Βασιλάκη (Ομότιμη καθηγήτρια Ιστορίας Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης, μέλος της διοικητικής επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη),
Γιάννης Δούκας (Συγγραφέας-Ποιητής),
Έφη Θεοδώρου (Σκηνοθέτης Θεάτρου, Καλλιτεχνική Διευθύντρια ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης),
Μυρτώ Λάβδα (Εκπαιδευτικός Τέχνης, Καλλιτεχνικός/Παιδαγωγικός Σύμβουλος και Συνεπιμελήτρια εγχειρήματος «Ανοιχτά Πανιά»),
Μίλτος Λογιάδης (Διευθυντής Ορχήστρας, καθηγητής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο),
Σεσίλ Μικρούτσικου (Χορογράφος-Χορεύτρια),
Σταύρος Ψυλλάκης (Σκηνοθέτης Ντοκιμαντέρ)

Το πρόγραμμα – Η επιτροπή