Ολες οι εκδηλωσεις

6η Triennale Αρχιτεκτονικής στην Κρήτη – Ολοκλήρωση Α’ φάσης

Το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (ΚΑΜ) έχει προκηρύξει και διοργανώνει την Triennale Αρχιτεκτονικής στην Κρήτη, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Μεγάλο Αρσενάλι στα Χανιά το Νοέμβριο του 2022. Έχουν προσκληθεί αρχιτέκτονες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και το εξωτερικό να συμμετάσχουν με έως 3 υλοποιημένα έργα τους ή μελέτες στην περιοχή της Κρήτης κατά τη χρονική περίοδο 2013-2022. Την ευθύνη της διοργάνωσης έχουν η ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ και η Αρχιτεκτονική Επιτροπή του ΚΑΜ.

Από την Αρχιτεκτονική Επιτροπή και σύμφωνα με την προκήρυξη-κάλεσμα στην Triennale Αρχιτεκτονικής στην Κρήτη ορίστηκε μία πενταμελής Κριτική Επιτροπή που αποτελείται από τους:

  • Δημήτρη Ησαϊα – Αρχιτέκτων – Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ
  • Νέστορα Κανέλλο – Αρχιτέκτονας Μηχανικός – Συνιδρυτής του γραφείου to the point architects – 2the.architects (ως εκπρόσωπος του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ)
  • Νεκτάριο Κεφαλογιάννη – Αρχιτέκτονας Μηχανικός ΕΜΠ, Επίκουρος Καθηγητής ΠΚ (ως εκπρόσωπος της Αρχιτεκτονικής Σχολής Πολυτεχνείου Κρήτης)
  • Αρετή Μαρκοπούλου – Αρχιτέκτονας Μηχανικός – Academic Director of IAAC / Advanced Architecture Group Director / MAA Director / MaCT Director
  • Carlos Loperena – Αρχιτέκτονας Μηχανικός – Συνιδρυτής του γραφείου DECA Architecture

 

Η Κριτική Επιτροπή εξέτασε αναλυτικά κάθε ένα από τα 138 έργα/μελέτες που υποβλήθηκαν από 79 μελετητικές ομάδες.
Η διαδικασία της Α’ φάσης ολοκληρώθηκε και η Επιτροπή κατέληξε επιλέγοντας τα 63 έργα/μελέτες από 44 μελετητικές ομάδες που θα εκτυπωθούν και θα εκτεθούν στο Μεγάλο Αρσενάλι. Η διαδικασία η οποία ακολουθήθηκε πρόκειται να κοινοποιηθεί από την Κριτική Επιτροπή στους συμμετέχοντες και να δημοσιοποιηθεί.

Παραμένει ιδιαιτέρως σημαντικό για το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου να υπάρξει δυνατότητα έκθεσης όλων των συμμετοχών που υποβλήθηκαν, ως δείγμα του αρχιτεκτονικού αποτυπώματος στην Κρήτη το χρονικό διάστημα 2013-2022. Κατά συνέπεια, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί στην πρόσκληση ενδιαφέροντος, τα έργα/μελέτες που δεν θα εκτυπωθούν (κατά την κρίση της Κριτικής Επιτροπής) θα προβάλλονται ψηφιακά κατά τη διάρκεια της έκθεσης, δίνοντας τη δυνατότητα για μία δημόσια συζήτηση σχετικά με την πορεία του Αρχιτεκτονικού έργου στην Κρήτη.

Αξίζει να τονιστεί το σημαντικό αρχιτεκτονικό έργο που εμφανίζεται στην Κρήτη κατά την περίοδο 2013-2022. Η πλούσια παραγωγή μελετών/έργων αλλά και το υψηλό επίπεδο των μελετητικών γραφείων έκαναν εξαιρετικά δύσκολο το έργο της Κριτικής Επιτροπής. Η διοργανώτρια Αρχιτεκτονική Επιτροπή σκοπίμως άφησε ελεύθερη τη θεματική των συμμετοχών, με στόχο να έχουμε αντιπροσωπευτικές μελέτες/έργα τόσο ιδιωτικού όσο και δημόσιου χαρακτήρα και σκοπίμως δεν έθεσε κανένα περιορισμό στην επιλογή, τον αριθμό, τη θεματική και τον τρόπο αξιολόγησης των έργων/μελετών, επιτρέποντας στην Κριτική Επιτροπή να ενεργήσει ανεξάρτητα και αυτοβούλως.

6η Triennale Αρχιτεκτονικής στην Κρήτη – Ολοκλήρωση Α’ φάσης