Τύπος:Έκθεση

Χώρος:Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου

Ημ/νια:Σαβ, 18 Ιαν 2020 - Κυρ, 02 Φεβ 2020

Ωράρια

Πρωινή Ώρα Έναρξης: 11:00

Πρωινή Ώρα Λήξης: 13:00

Απογευματινή Ώρα Έναρξης: 18:00

Απογευματινή Ώρα Λήξης: 21:00

Ώρα Έναρξης Σαββατ/κο: 18:00

Ώρα Λήξης Σαββατ/κο: 21:00

Τιμές

Ελεύθερη Είσοδος

Πληροφορίες

Τα Ίχνη μιας Ζωής III - XANIaRT 2020

Η έκθεση παρουσιάζεται από το Φεστιβάλ Τέχνης «Νίκος Σκεπετζής» και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον στην ισόγεια αίθουσα εκθέσεων του Κέντρου Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΑΜ), Ακτή Ενώσεως & Πλατεία Κατεχάκη, Παλιά Πόλη, Χανιά, Κρήτη.

Η έκθεση περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, φωτογραφίας, κολλάζ, βιντεοτέχνης και εγκαταστάσεων και συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Άντι Αβντιάι, Κωνσταντίνος Ανδρώνης, Ειρήνη Βαζούκου, Αργυρή Βασιλάκου, Μαργαρίτα Βασιλάκου, Αλέξανδρος Βούτσας, Νίκος Γιαβρόπουλος, Καλλιόπη Γιατρουδάκη, Γιάννης Διαλινός, Γιάννης Δραμιτινός, Στέλλα Δρυγιαννάκη, Γιώργος Θεοδώρου, Σταυρούλα Καζιαλέ, Γιάννα Καλή, Βίκυ Καμένου, Γιώργης Καπελώνης, Κάλλη Καραδάκη, Μανώλης Καραταράκης, Πένυ Κορρέ, Καλλιόπη Κουκλινού, Στέλλα Κουκουλάκη, Ευστρατία Μαχαιρίδη, Ιωάννης Μονογυιός, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Κωνσταντίνα Μπολιεράκη, Ισμήνη Μπονάτσου, Κώστας Παγωμένος, Σύλβια Πετσούρα, Χρυσούλα Σκεπετζή, Βασίλης Σολιδάκης, Φοίβος Σοφικίτης, Νίκος Σταθόπουλος, Γιάννης Στεφανάκις, Ισαβέλα Στυλιανού, Μαρία Τσουκνάκη, Μιχαήλ Φαλκώνης και Αντώνης Φραντζεσκάκης.

Επιμέλεια: Χρυσούλα Σκεπετζή.

Η έκθεση «Τα Ίχνη μιας Ζωής ΙΙΙ» συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, τον Δήμο Χανίων, τoν Δήμο Πλατανιά, το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου, την Αίθουσα Τέχνης Match More, το Φεστιβάλ Τέχνης «Νίκος Σκεπετζής», το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον και εντάσσεται στο Εικαστικό Πρόγραμμα ΧΑΝΙaRT 2020.

Το Φεστιβάλ Τέχνης «Νίκος Σκεπετζής» έχει τρία χρόνια ζωής. Οραματιστές του φεστιβάλ ήταν ο Νίκος Σκεπετζής μαζί με την αδερφή του Χρυσούλα Σκεπετζή. Εν απουσία του Νίκου, το φεστιβάλ επιμελείται και συντονίζει η αδελφή του που το διοργανώνει κάθε χρόνο υπό την αιγίδα του Δήμου Ρεθύμνης. Άνθρωπος των γραμμάτων και των τεχνών ο Νίκος Σκεπετζής, θεωρούσε ότι ο πολιτισμός είναι κοινωνική παροχή κι όχι περιττή πολυτέλεια. Έτσι η εκπόνηση του φεστιβάλ με αρωγό την τέχνη και τον λόγο έχει ως σκοπό να προάγει τον πολιτισμό στην πόλη απ’ όπου ξεκίνησε αλλά και όπου αυτό φιλόξενα προσκαλείται. Ασπαζόμαστε ότι η τέχνη είναι ένα μέσο έκφρασης, μια αφορμή, αλλά και μια θεραπεία ψυχής. Ο άνθρωπος με όλες τις εκφάνσεις της τέχνης, αρθρώνει λόγο βαθιά προσωπικό, ένα στίγμα–ανάστημα μέσω της χρήσης συμβόλων, αποτυπωμένων σ’ ένα πίνακα, σ’ ένα πανί, σε μια σκηνή, σ’ ένα πεντάγραμμο ή σ’ ένα χαρτί με λέξεις. Η τέχνη έχει τη δύναμη να πυροδοτήσει διανοητικές, σωματικές, ψυχικές και πνευματικές αντιδράσεις και στο φεστιβάλ παρουσιάζονται όλες οι εκφραστικές της μορφές (θέατρο, εικαστικά, γραφή, ποίηση, κινηματογράφος, μουσική) που αφορούν όλους τους ανθρώπους, μικρούς και μεγάλους. Με την πεποίθηση και τον γνώμονα ότι η τέχνη σώζει την ψυχή μας συμβάλλουμε τα μέγιστα προκειμένου να εμβαπτιστούμε σ’ αυτήν και να γίνει μέρος της πραγματικότητά μας · αυτός άλλωστε είναι ο ρόλος και ο σκοπός του Φεστιβάλ Τέχνης «Νίκος Σκεπετζής».

Το πρόγραμμα «ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές στον Νομό Χανίων» υλοποιείται από το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον» σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης - Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, όλους τους Δήμους του Νομού Χανίων και τους Πολιτιστικούς Φορείς που έχουν σκοπό τη διερεύνηση και ανάπτυξη του Πολιτισμού και των Καλών Τεχνών.

Στόχος του προγράμματος «ΧΑΝΙaRT» είναι να αναδείξει ο Νομός Χανίων το εικαστικό δυναμικό του και να καταστεί ένα από τα σημαντικά κέντρα εικαστικών δράσεων της Ελλάδας, μια αρένα νέων καλλιτεχνικών τάσεων και ένα φόρουμ εικαστικού διαλόγου και δημιουργίας, ένα χωνευτήρι αλληλεπιδράσεων μεταξύ των γηγενών πολιτιστικών αξιών και των διεθνών ρευμάτων πρωτοπορίας, το βήμα παρουσίασης των δράσεων και αναζητήσεων τόσο των Δασκάλων της Τέχνης όσο και των ευφάνταστων Νέων Δημιουργών.

Παράλληλα με την προβολή του τόπου και την ανάδειξη του ντόπιου πολιτιστικού δυναμικού, στόχος παραμένει η κατασκευή ενός διαδραστικού δικτύου επικοινωνίας μεταξύ όλων των Κρητών Εικαστικών Δημιουργών, της τοπικής κοινωνίας, της ευρύτερης καλλιτεχνικής κοινότητας και του παγκόσμιου πολιτιστικού ιστού.

H Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Πολιτισμού «Ελαιουργείον – Εργοστάσιο Τέχνης» δημιουργήθηκε με σκοπό να σώσει από την ερήμωση και τον αφανισμό το Παλιό Ελαιουργείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζυμπραγού στο Νομό Χανίων της Κρήτης. Στόχος της είναι να στεγάσει στους χώρους του εκδηλώσεις πολιτισμού, μετατρέποντάς το σε έναν τόπο μνήμης και ένα πεδίο δράσεων στην ενδοχώρα του νησιού.

Το κτίριο του Παλιού Ελαιουργείου αποτελείται από τον κεντρικό οικοδομικό πυρήνα που κατασκευάστηκε με λιθοδομή τη δεκαετία του 1920 και από πτέρυγες - δορυφόρους κατασκευασμένες σε διαδοχικές οικοδομικές φάσεις ως τη δεκαετία του 1970. Το 1980 σταμάτησε η λειτουργία του ως λιοτρίβι και αφέθηκε να καταρρέει γοργά. Κατά την ανασυγκρότησή του στόχος ήταν η διατήρηση των πρωταρχικών υλικών του κτιρίου με τον αυθεντικό τεχνολογικό του εξοπλισμό με όσο το δυνατόν λιγότερες παρεμβάσεις. Ο μηχανικός εξοπλισμός του ελαιοτριβείου είναι Ελληνικής Κατασκευής(!) από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 και διατηρήθηκε σαν σημείο μνήμης και αναφοράς των αρχικών λειτουργιών του χώρου.

Σήμερα το «Ελαιουργείον - Εργοστάσιο Τέχνης» είναι ένας πολυδιάστατος πολιτιστικός οργανισμός. Απαρτίζεται από την «Πινακοθήκη Εικαστικών Τεχνών Χανίων» που στόχο της έχει τη διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την παρουσίαση περιοδικών εικαστικών εκθέσεων, και το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων» που σκοπός του είναι η διαφύλαξη, η παρουσίαση και η ανάδειξη των μόνιμων συλλογών του «Ελαιουργείου» και η προώθηση μαζί με τη μελέτη των διαδραστικών επαφών της Σύγχρονης Τέχνης με τον Άνθρωπο. Παράλληλα, από το «Ελαιουργείον - Εργοστάσιο Τέχνης» εκπορεύονται έξι μεγάλα προγράμματα Επικοινωνίας, Συνεργασίας, Ανάπτυξης & Πολιτισμού: 1.«Ο Δρόμος των Μουσείων», 2.«Ο Κύκλος των Φαραγγιών», 3.«ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές στον Νομό Χανίων», 4.«Τέχνη & Οίνος – Τα Οινοποιεία Δυτικής Κρήτης παράγουν Πολιτισμό», 5.«Δημιουργική Φιλοξενία Καλλιτεχνών – Olivepress Art Residency» & 6.«Το Βήμα της Τέχνης».

Το παλιό λιοτρίβι που αναγεννήθηκε σε «Εργοστάσιο Τέχνης», βρίσκεται στο χωριό Δρομόνερο, 33 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης των Χανίων (30 λεπτά με το αυτοκίνητο), πάνω στον οδικό άξονα που οδηγεί στο γραφικό ψαροχώρι του Λιβυκού Πελάγους με τις μαγικές παραλίες: την Παλαιόχωρα.